Externe Beveiliging

From xat wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page External security and the translation is 95% complete.

Outdated translations are marked like this.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎Tagalog • ‎Türkçe • ‎bosanski • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎română • ‎العربية • ‎ไทย

Externe Beveiliging is elke beveiligingsmaatregel die buiten de controle van xat valt en dus de verantwoordelijkheid van de gebruiker, zoals het gebruik van een sterk wachtwoord en de bescherming van e-mailadressen.

Daarom zijn deze tips niet direct gekoppeld aan xat, en uiteindelijk is het de keuze van de gebruiker om deze tips te volgen. Ook kunnen je op elke website gebruikmaakt van de volgende tips. Deze tips zijn cruciaal voor de beveiliging van je account, en we raden je ten zeerste aan om ze te gebruiken.

Onthoud: xat zal je nooit vragen om je persoonlijke informatie.

Wachtwoord

Voor de meeste internetdiensten heb je een wachtwoord nodig. Het is zeer belangrijk om een wachtwoord te hebben dat 'veilig' is. Je wilt immers niet dat iemand anders je gegevens onder ogen krijgt. Om een aanval te weerstaan, zoals brute forcing, is een sterk wachtwoord nodig.

Stel een uniek wachtwoord in dat geen verband houdt met je persoonlijke gegevens en een combinatie van hoofdletters, kleine letters en cijfers gebruikt. Gebruik geen eenvoudige woorden of woordgroepen zoals 'wachtwoord' of 'laatmeerin', toetsenbordpatronen zoals 'qwerty' of 'qazwsx', of vervolgpatronen zoals 'abcd1234', omdat je wachtwoord dan makkelijk te raden is. Gebruik een ander wachtwoord voor elk van je belangrijke accounts, zoals je e-mailaccount. Het opnieuw gebruiken van wachtwoorden is riskant.

Opmerking: Gebruik geen niet-alfanumerieke tekens. Wachtwoorden mogen uitsluitend bestaan uit alfanumerieke tekens, a-Z, 0-9.

Een sterk wachtwoord maken

Het maken van een sterk wachtwoord is soms moeilijk. Een veilig wachtwoord is een wachtwoord dat minstens 8 tekens lang is, en bestaat uit een combinatie van kleine letters, hoofdletters en cijfers. Hoe meer tekens, des te sterker het wachtwoord. 8 tekens is aan de korte kant. Een wachtwoord met 12 tekens of meer is veel sterker.

Je kunt ook de wachtwoordgenerator gebruiken. De wachtwoordgenerator is een gratis tool waarmee je veilige wachtwoorden kunt genereren die moeilijk te kraken of raden zijn, en het gebruik ervan is eenvoudig: http://crypo.pw/secure-mpg1-online

Je wachtwoord regelmatig veranderen

Tegenwoordig leven we in een tijd waarin computers niet meer weg te denken zijn, dit maakt ons leven in veel gevallen een stuk makkelijker. Maar, in een wereld waarin iedereen via het internet met elkaar in verbinding staat, is toch weinig controle. Dus is het raadzaam om je wachtwoord regelmatig te veranderen. Voor de veiligheid van je account raden we je aan om één keer in de 3-6 maanden je wachtwoord te veranderen. Op deze wijze is het voor anderen moeilijker om het te weten te komen. In het geval van een gegevensinbreuk, zal je account hoogstwaarschijnlijk niet beïnvloed worden.

E-mailbeveiliging

E-mailbeveiliging is net zo belangrijk als wachtwoordbeveiliging, maar wordt soms een beetje onderschat. Al je accounts (voor xat of elke andere sociaalnetwerksites) zijn gekoppeld aan je e-mail, dus zou je er altijd voor moeten zorgen dat je e-mailaccount veilig blijft.

Tweestapsverificatie

De grootste e-mailproviders laten je tweestapsverificatie gebruiken om je e-mailaccounts te beschermen. Het vereist dat je je telefoonnummer opgeven aan je provider. Naast identificatie middels een wachtwoord, wordt hier bovenop een extra controle uitgevoerd. Deze controle wordt gedaan aan de hand van een code die via een sms-bericht naar je telefoon gestuurd wordt. Deze code wordt verzonden wanneer je (of iemand anders) probeert in te loggen op je e-mailaccount. Voer deze code in wanneer hierom gevraagd wordt, en het inloggen wordt voltooid. Op deze wijze, kan alleen iemand met je mobieltje inloggen op je e-mailaccount.

Hier is een lijst van sommige providers die tweestapsverificatie aan hun gebruikers bieden:

Opmerking: Het gebruik van Yahoo of Hotmail/Outlook is niet aan te raden om reden van hun beleid waarmee gebruikers eerder gebruikte e-mailadressen opnieuw kunnen gebruiken als ze inactief worden.