Forum/bs

From xat wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Forum and the translation is 100% complete.

Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎Tagalog • ‎Türkçe • ‎bosanski • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎português do Brasil • ‎română • ‎ไทย

xat ima poseban forum, kreiran pomoću IPS Community Suite-a. U nastavku ćete naći informacije o forumu. Možete pristupiti forumu u bilo kojem trenutku tako što ćete ići na https://forum.xat.com ili kliknuti na ikonu foruma u gornjem desnom uglu bilo kog chat-a.

Registracija

xat račun i forum račun su 'odvojeni' . Morate da registrujete forum račun kako biste ga koristili. Da biste se registrovali, idite na https://forum.xat.com/register i unesite tražene informacije. Kada ste registrovani, možete se prijaviti na https://forum.xat.com/login.

Pokretanje nove teme

Da biste pokrenuli novu temu, kliknite na dugme "Create" u gornjem desnom uglu ekrana, pored ikone zvona (obavještenja). Zatim izaberite forum i kliknite na "Continue". Kada odaberete forum, bićete preusmereni na stranicu na kojoj unosite naziv naslova i sadržaj. Takođe možete kreirati temu tako što ćete najpre doći do željenog foruma i još jednom kliknuti na dugme "Create".

Odgovaranje na postojeću temu

Da biste odgovorili na postojeću temu, kliknite na temu i pomjerite se prema dole dok ne vidite polje za odgovor. Unesite svoj odgovor u okvir i kliknite na "Submit Reply". Ako je tema zaključana, niste u mogućnosti da odgovorite.

Citati

Da citirate nekoga u vašem odgovoru, kliknite na dugme "Quote" na dnu nečije poruke. Kao alternativu, možete ručno kreirati citat klikom na ikonu "na traci sa alatima iznad vašeg odgovora". Takođe možete navesti više od jednog korisnika tako što ćete kliknuti na ikonu "+" na više postova, a zatim kliknuti na dugme koje se pojavljuje na dnu desno.

Pregled tema

Reakcije na post

Da reagujete na post, zadržite kursor miša iznad ikone Srce u donjem desnom uglu. Odavde možete izraziti nekoliko emocija u vezi sa postom klikom na različite smajliće, kao što su sreća, zbunjenost, tuga ili zahvalnost. Takođe možete ostaviti redovan izgled tako što ćete kliknuti na srce. Svaki od njih povećava reputaciju korisnika za 1. Na odgovore u oblasti "Forum Games" i "General Support" ne možete reagovati.

Prijava posta

Da biste prijavili post, kliknite na "Report a Post" i unesite razlog zbog čega prijavljujete. Izveštaj će biti pregledan od strane osoblja foruma i postupiti u skladu s tim.

Klubovi

Klubovi omogućuju korisnicima da formiraju grupe za raspravu ili se jednostavno zabavljaju. Klub može biti otvoren, što znači da se svatko može pridružiti, postavljati teme ili odgovore ili vidjeti što se objavljuje unutar kluba. Oni također mogu biti zatvoreni, što znači da morate biti pozvani da biste postavili postove i pregledali teme.

Korisnici

Korisničke grupe

Na forumu su različite korisničke grupe. Neke korisničke grupe imaju posebne dozvole i/ili pristup posebnim kategorijama foruma.

  • Administrators
  • Advanced Members (aktivni članovi foruma sa fer iznosom postova i fer iznosom reputacije)
  • Members

Napomena: Zadano, svi korisnici registrovani na forumu su dio grupe Member (član). Imajte na umu da je ova lista u abecednom redosljedu, a ne po redu autoriteta.

Korisnici mogu biti u više od jedne grupe korisnika. Primarna korisnička grupa korisnika će se prikazati ispod njihove slike profila. Boja nečijeg primarnog ranga je takođe boja njihovog imena foruma.

Korisnički profili

Da biste vidjeli profil korisnika, kliknite na sliku profila ili na njegovo ime.

Sljedbenici

Da biste slijedili korisnika, idite na njegov profil i kliknite na dugme "Follow Member". Možete odabrati da li ćete dozvoliti drugim korisnicima da vide da slijedite tog korisnika. Sljedbenici korisnika će prikazati na njegovom profilu ispod njihove reputacije. Korisnici mogu isključiti mogućnost da ih drugi prate.

Fotografija profila

Korisnici mogu postaviti fotografiju profila. Da biste postavili fotografiju profila, idite na svoj profil i kliknite na mali kvadrat u donjem lijevom uglu vaše fotografije profila. Kada kliknete na ovo, dobićete mogućnost da učitate fotografiju ili koristite zadanu fotografiju xat izborom "No Photo". Kada učitate fotografiju i kliknete na save da sačuvate, od vas će biti zatraženo da izaberete kolika veličina fotografije će da se prikaže. Izaberite region i kliknite potvrdi.

Naslovna fotografija

Samo Advanced Members i veći rang mogu koristiti fotografiju naslovnice. Da biste postavili naslovnu fotografiju, idite na svoj forum profil i kliknite na dugme "Cover Photo". Izaberite "Remove Photo", "Reposition Photo" ili "Upload Photo" u zavisnosti od toga šta želite da uradite. Ako želite ukloniti fotografiju naslovnice, izaberite "Remove Photo". Odaberite "Reposition Photo" da biste premjestili postojeću fotografiju naslovnice. Na kraju, izaberite "Upload Photo" da biste učitali novu fotografiju naslovnice.

Napominjemo da je maksimalna veličina datoteke za fotografiju profila 1 megabajt.

Posjetitelji profila

Korisnici koji pregledaju vaš profil će se prikazati na kartici Recent Profile Visitors na vašem profilu. Na kartici se prikazuje ko je posjetio vaš profil, kada je gledao i koliko je ljudi ukupno posjetilo vaš profil. Da biste onemogućili ovu funkciju na svom profilu, postavite miš na karticu Recent Profile Visitors na stranici sa profilom i kliknite na x oznaku 'Disable this Block'.

Reputacija

Reputacija korisnika pokazuje koliko drugi korisnici reaguju na vaše objave. Kada korisnik dostigne određenu reputaciju, oni će unaprediti nivo reputacije. Unapređivanje nivoa reputacije ne daje korisniku posebne mogućnosti; to je čisto iz zabave. Davanje reakcije samom sebe na alternativnom računu ili traženje od drugih korisnika za slično je protiv pravila i smatra se zloupotrebom reputacije.

Nivoi reputacije su sljedeći:

Reputation Levels Likes
Poor -5
Substandard -1
Standard 0
Good 25
Great 50
Excellent 75
Exceptional 300
Distinguished 800

Status ažuriranja

Korisnici mogu ažurirati svoj status, koji se prikazuje na početnoj stranici foruma. Da biste ažurirali svoj status, idite u svoj profil i napišite svoj status u polju: "Write a public message on your own feed...". Kao alternativu, možete kreirati status klikom na dugme "Create" u gornjem lijevom uglu i odabrati "Status". Možete postaviti status na nečiji profil tako što ćete otići na stranicu njegovog profila i napisati status u polju sa oznakom "Write a public message on [user]'s feed...".

Poruke

Korisnici mogu slati privatne poruke na forumu. Kliknite na ikonu pošte u gornjem desnom uglu da biste vidjeli i kreirali nove privatne poruke. Da biste vidjeli poruku, kliknite na nju. Da biste poslali novu poruku, kliknite na "Compose New". Na stranici Compose New, unesite primaoca(e), subjekt i vašu poruku. Prikazaće se na prozoru privatne poruke ako i kada su korisnici pregledali vašu poruku. Samo korisnici koji su dodani kao primalac mogu pogledati privatne poruke.

Obavijesti

Možete da provjerite obavještenja klikom na zvono u gornjem desnom uglu početne stranice foruma. Da biste upravljali vašim obavještenjima, kliknite na "Notification Settings".

Podešavanja

Možete pristupiti podešavanjima vašeg foruma tako što ćete kliknuti na svoje korisničko ime u gornjem desnom uglu početne stranice foruma. Ovdje možete upravljati pratećim sadržajem i ignorisati korisnike. Možete da promijenite svoje ime, lozinku ili e-mail klikom na "account settings".

Napomena: Možete promijeniti svoje ime samo dva puta u roku od 60 dana. Korisnici koji su novi na forumu mogu promijeniti svoje ime nakon 30 dana.

Dodatna podešavanja uključuju mogućnost dodavanja sigurnosti računa (pomoću Google Authenticatora) i automatskog potpisa vaših postova (dostupno samo za Advanced Members i više korisničke grupe).

Smjernice za forum

xat je obezbijedio set smjernica i pravila za forum. Smjernice su slične pravilima chata. Nepoštovanje smjernica će rezultirati kažnjavanjem. Možete pogledati smjernice ovdje. Određene kategorije foruma imaju svoje smjernice, koje su navedene unutar portala kategorije.